Британският премиер ще настоява за сериозни реформи в Европейския съюз и за предоговаряне на отношенията между Лондон и Брюксел.

С тези намерения Дейвид Камерън пристигна на срещата на върха между 28-те и съседите от бившия Съветски съюз по програмата "Източно партньорство".

Сред реформите, които иска Камерън, са страната му да получи някои правомощия и да се ограничи достъпът до социални помощи за мигрантите, особено за източноевропейците.

Камерън настоява британският народ да види Европейския съюз реформиран, за да има "реален избор", когато гласува на референдума за или против оставане в общността.

Допитването е планирано за 2017 г.

"Ще има възходи и спадове в процеса на реформи. Един ден ще чуете, че това е възможно, а на следващия - че нещо друго е невъзможно. Но едно нещо ще бъде неизменно и това е моята решимост да осигуря на британския народ реформа на Европейския съюз", каза британският премиер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посети в понеделник Великобритания за разговори с премиера Дейвид Камерън за реформите в ЕС, за които настоява Лондон.

Срещата ще се състои в премиерската резиденция Чекърс край Лондон.