Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес, че е готов да нареди нанасяне на въздушни удари срещу ислямистки екстремистки мишени в Либия и Сирия, за да предотврати атентати по британските улици, предаде „Ройтерс”.

Камерън говори пред журналисти при пристигането си в Индонезия – първата спирка от четиридневната му обиколка в Югоизточна Азия, целяща да засили сътрудничеството в борбата с тероризма и икономическите отношения със страните от района.

„Ако има заплаха за Великобритания или за хората по нашите улици, ние сме в състояние да я спрем, като предприемем незабавни действия срещу нея”, заяви Камерън. Като премиер винаги ще искам да предприема такива действия, независимо дали проблемът идва от Либия, Сирия или от другаде, добави той.

През август миналата година Великобритания повиши равнището на терористичната заплаха за страната до предпоследната степен, която означава, че има голяма вероятност от терористично нападение.

Днес британският премиер ще се срещне с индонезийския президент Джоко Видодо, за да обсъди как двете страни могат да си сътрудничат в борбата срещу ислямисткия екстремизъм.

Ислямистката заплаха стана приоритет в политическия дневен ред на Лондон, след като въоръжен мъж уби миналия месец 30 британски туристи в туниски курорт, а отговорност за нападението пое групировката „Ислямска държава”. Туниското правителство съобщи тогава, че нападателят е бил обучен в джихадистки тренировъчен лагер в Либия.

Великобритания участва в американските въздушни удари срещу позиции на ИД в Ирак, но Камерън се надява тази годината да получи парламентарна подкрепа за участие и в кампанията в Сирия. Досега обаче той не беше споменавал, че са възможни удари и срещу цели в обхваната от анархия Либия.