Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект за военни разходи в размер на 611 милиарда долара, който отхвърля редица ключови предложения на президента Барак Обама в политиката на САЩ по отбраната, предаде Асошиейтед прес.

Проектобюджетът беше приет с 375 на 34 гласа в камарата, в която мнозинство имат републиканците. Сега той трябва да бъде гласуван в Сената, което се очаква да стане в началото на следващата седмица.

Законопроектът забранява на Обама да продължи усилията си за изпълнение на отдавнашното си обещание за закриване на затвора в Гуантанамо.

Проектобюджетът не позволява на Пентагона да намали броя на военните бази, въпреки че според висши американски служители по отбраната има излишък. Законодателният пакет предвижда повишение на заплатите на американските военнослужещи с 2,1 процента - най-голямото увеличение от шест години. Обама препоръча по-малко увеличение.

Председателят на комисията за въоръжените сили към камарата Мак Торнбъри изрази съжаление, че заложените в проектобюджета пари не са достатъчни и че са необходими още средства за попълване на американския арсенал, намалял след 15 години конфликти. Републиканецът от Тексас изрази надежда, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който по време на своята кампания обеща да харчи повече за отбрана, ще поиска от Конгреса в началото на следващата година да увеличи още повече военния бюджет.

Обама обеща по време на предизборната си кампания през 2008 г. да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, но не можа да постигне тази цел заради съпротивата на републиканците и редица демократи.

По време на своята кампания Тръмп не само обеща да остави затвора отворен, а каза, че иска да го "напълни с някои лоши типове".

Проектобюджетът за отбрана включва 5,8 милиарда долара като допълнително финансиране, поискано от Обама главно за операциите в Ирак, Сирия и Афганистан, посочва Асошиейтед прес.

Законопроектът фактически забранява военното сътрудничество с Русия, отбелязва ТАСС.

Според документа всяко взаимодействие между Вашингтон и Москва в областта на отбраната ще бъде ограничено, докато министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ не уверят Конгреса, че "Русия е прекратила окупацията на част от територията на Украйна", а също е спряла действия, които "заплашват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и членовете на НАТО". Конгресмените настояват за пълно прилагане на Минските договорености и спазване на прекратяването на огъня в Югоизточна Украйна.

"Двустранното военно сътрудничество е необосновано, докато Русия продължава да проявява агресия и сплашва партньорите и съюзниците на САЩ в Европа", заявява в заключение комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите.

В проектобюджета се предвиждат 350 милиона долара като военна помощ за Украйна. Той съдържа уточнение, че първоначално Пентагонът може да използва само 175 милиона долара за подкрепа на Украйна, а останалата част от сумата може да се използва само след като министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ уверят Конгреса, че "правителството на Украйна е предприело съществени стъпки за реформа в областта на отбраната".