Процедурата за импийчмънт на бразилската президентка Дилма Русеф, одобрена в неделя с гласовете на над две трети от депутатите, влиза за разискване в Сената, който ще има последната дума.

Русеф е обвинена, че е подправяла бюджетни сметки, за да прикрие мащаба на липсите и на икономическата рецесия през 2014 г., когато беше преизбрана на поста. Тя отрича и обвинява критиците си в опит за институционен „преврат“.

Запитан през седмицата как ще действа Сенатът, ако депутатите одобрят процедурата, председателят на горната камара Ренан Калейруш отказа да съобщи подробности преди вота. Той обаче добави, че ще следва „графика, одобрен вече при същите обстоятелства“, припомняйки прецедента с импийчмънта на президента Фернанду Колор ди Мелу през 1992 г.

Обвинителната процедура

След официалното получаване на искане от Камарата на депутатите и създаването на извънредна комисия, 81-членният Сенат трябва да одобри или отхвърли с обикновено мнозинство от 41 гласа повдигането на обвинения срещу президентката.

Този ключов вот се очаква около 11 май.

В случая с Колор от гласуването в долната камара до вота в Сената изтекоха две седмици.
Анализатори не вярват Сенатът да се противопостави срещу започване на процес, щом две трети от депутатите са се произнесли „за“.

Ако сенаторите гласуват „против“, това ще сложи край на процедурата.

Ако сенаторите гласуват „за“, Русеф автоматично ще бъде отстранена от властта – най-много за 180 дни, в очакване на окончателния вот на сенаторите за импийчмънт.

В този период президентските задължения ще бъдат изпълнявани временно от вицепрезидента Мишел Темер, който ще разполага с пълна свобода да формира преходно правителство и да предложи на парламента нов политически курс.

Крайното решение

Последният етап от процедурата ще се развие на пленарно заседание на Сената под ръководството на председателя на Федералния върховен съд, което по принцип може да стане от средата на май нататък. Сенаторите ще изпълняват ролята на съдии.

В края на процеса за окончателно сваляне на президентката от власт ще са необходими две трети от гласовете в Сената – 54 от общо 81.

В случай на импийчмънт вицепрезидентът ще управлява до следващите избори за президент и за парламент, предвидени през 2018 г.

В противен случай Русеф веднага ще поеме отново своите функции до края на мандата си.

При процедурата за ипийчмънт на Колор от вота в долната камара до крайното решение на Сената изминаха три месеца. Експрезидентът обаче бе настроил срещу себе си почти всички парламентаристи и не можеше да се опре на никаква силна партия.

Дилма Русеф, напротив, може да разчита на подкрепата на влиятелната Партия на трудещите се и на съюзниците ѝ отляво, тъй че дебатите и процедурата може да траят по-дълго, по-специално, ако бъдат повдигнати процедурни въпроси и последва дискусия във Федералния върховен съд.