Какво си казаха Доналд Тръмп и Владимир Путин в първия си телефонен разговор
Двамата заявиха готовност за установяване на партньорски диалог между САЩ и Русия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    0
Доналд Тръмп и Владимир Путин
Снимка: Reuters

Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин проведоха първия си телефонен разговор снощи.

Той беше по инициатива на Москва.

Според съобщение от пресслужбата на Кремъл Путин отново е поздравил Тръмп за избирането му за поста.

Двамата заявиха готовност за установяване на партньорски диалог и работа в посока нормализиране на руско-американските отношения, който определиха като „крайно незадоволителни” към настоящия момент. Те си обещаха да изградят нови, които да се основават на взаимното уважение между държавите.

Путин заговори за зимно спиране на газовия транзит през УкрайнаЗа възможния проблем той е предупредил Ангела Меркел

Тръмп и Путин обсъдиха необходимостта от обединени усилия в борбата с международния тероризъм, както и кризата в Сирия.

В първото си интервю след изборите Тръмп заяви, че ще оттегли американската подкрепа за бунтовниците в Сирия и ще се фокусира върху унищожаването на „Ислямска държава“. Британските медии коментират, че това може да изостри отношенията между Вашингтон и Лондон.

Двамата си обещаха да поддържат контакт по телефона, а скоро да се срещнат и лично.

Кремъл обяви, че не е имал контакти с екипа на Доналд ТръмпРусия работи с действащия президент, каза говорителят на Владимир Путин

Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха в последните години, въпреки че при встъпването си в длъжност президентът Барак Обама заяви, че започва възобновяване на добрия тон с дългогодишните врагове. Вашингтон и Москва успяха да постигнат съгласие относно политиките си към държави като Северна Корея и Иран, но не за конфликта в Сирия.

Според американските издания сближаването на Тръмп с Русия и позицията му към Сирия може да предизвика и недоволството на Пентагона.

В същото време президентът Барак Обама се опитва да успокои съюзните в НАТО, че наследникът му ще продължи досегашната политика на САЩ.

„В моя разговор с новоизбрания президент той изрази огромен интерес да следва нашите стратегически отношения. Така че едно от посланията му, които ще предам, е неговият ангажимент към НАТО и към Трансатлантическия съюз“, каза Обама.

По време на предизборната кампания Тръмп зае друга позиция и остро критикува Алианса.

Обама не скри, че има и притеснения заради темперамента на Тръмп.

„Не мисля, че той е идеолог. Смятам, че в крайна сметка е прагматик и това може да му е от полза, ако има подходящи хора около себе си и ако ясно знае накъде отива. Дали се притеснявам? Абсолютно. Със сигурност имам тревоги. Аз и той имаме различия по много теми“, заяви Обама.

Все пак действащият американски президент е убеден, че ще има приемственост у наследника му по основните стратегически въпроси.

  • 7
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре