Какво се казва в декларацията за независимост на Каталуния и кой я подписа
Влизането ѝ в сила беше отложено
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Декларацията за независимост на Каталуния
Снимка: Reuters

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“ – това се казва в декларацията за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания.

Тя беше подписана от премиера на областта Карлес Пучдемон в Барселона, след като на заседание на регионалния парламент той обяви, че приема мандата на народа Каталуния да стане независима държава под формата на република.

Декларацията за независимост на Каталуния
Снимка: Reuters
Карлес Пучдемон отложи независимостта с няколко седмициЦелта е да има диалог. Това е жест, с който каталунските власти показват своята отговорност, посочи Пучдемон

Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство.

Декларацията за независимост на Каталуния
Снимка: Reuters

Пучдемон обаче отложи влизането на декларацията в сила, призовавайки за диалог с Мадрид.

Испанският кабинет вече обяви, че „неявно обявяване на независимост, последвано от явно преустановяване, не е допустимо“.

Мадрид: Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимоПравителството смята за недопустимо да се придава юридическа сила на закона за референдума, чието действие бе преустановено от Конституционния съд

Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре