След като „Уикилийкс” публикува около 300 хил. имейла на политици от управляващата партия в Турция, бърза проверка показа, че в близо 700 от тях се говори за България.

Кореспонденцията включва съобщения от събития, посветени на сигурността, до смяна на имена на улици в Бургаско.

Сред писмата има такова, което информира Турция за изказването на премиера Бойко Борисов след Консултативния съвет по национална сигурност през април. Цитира се изказването му: „Разузнавателните организации се завръщат към писането на докладите си с пишещи машини, поради опасения от кибератаки“.

В имейлите се информира и че президентът Росен Плевнелиев за пръв път е обвързал кибератаките с извършители на терористични организации.

От президентството заявиха, че няма да коментират изтеклите съобщения, но уточниха, че става дума за публично изявление на държавния глава.

В имейл от май 2013 г. се цитира статия на „Джумхюриет“ и публикация на адв. Йозджан Пехливаноглу със заглавие: „Българските турци са обезпокоени“. Става въпрос за периода преди изборите и създаването на партия Свобода и достойнство на Касим Дал, както и съмнения, че тя ще отцепи сериозна част от електората на ДПС.

Екипът ни се свърза с Касим Дал, но той заяви, че е в чужбина и не е запознат с казуса.