За първи път в историята на Съединените щати жена има по-голям шанс да седне зад бюрото в Овалния кабинет. Към момента кандидатът на демократите Хилари Клинтън изпреварва опонента си за президентския пост Доналд Тръмп, твърдят предварителните социологически проучвания само няколко дни преди изборите. 

Всъщност Хилари Клинтън вече е влизала два пъти в Белия дом. Първият път е като съпруга на 42-рия президент – Бил Клинтън. С него се запознава в университета „Йейл”, където завършва право.

„Мога да се похваля, че имаме чудесен брак. Не всеки може да живее с публична личност, но аз наистина вярвам в това, което прави Бил”, коментира тя в първото си интервю пред медиите, когато съпругът ѝ е избран за губернатор на Арканзас през 1979 г.

През 2008 г. Хилари Клинтън губи изборите за президент срещу Обама, но става държавен секретар в първия му мандат. Това е и вторият път, в който влиза в президентската резиденция.

Вижте във видеото повече за биографията на Хилари Клинтън:

Въпреки повечето предварителни проучвания, обаче, кандидатът на републиканците Доналд Тръмп все още е сериозен опонент на бившата първа дама. Бизнесменът не се отказва от битката за президентското място, а някои социолози дори му дават и малка преднина.

Пътят на кандидат-президента започва от Ню Йорк, където е роден. Когато е на 13-годишна възраст насинява окото на учителя си по музика и баща му го записва във военна академия. По-късно учи икономика, а след като наследява семейния строителен бизнес, го превръща в конгломерат на стойност над 3 млрд. долара. Така само на 33 години Тръмп е сред най-богатите мъже в САЩ.

След успехите в бизнеса обаче идва и първата му политическа проява през 1987 г. Тогава срещу 95 хил. долара публикува платена статия, в която се самопредлага да договори ядреното разоръжаване на Русия.

Всъщност той поглежда към Белия дом още през 1998 г. като възможен кандидат на алтернативната реформаторска партия, въпреки че тогава обществото го гледа по-скоро с насмешка. 

Вижте във видеото още интересни факти от живота на Доналд Тръмп:

Специалните пратеници на bTV в САЩ Теодора Трифонова и Иван Георгиев продължават да следят кандидат-президентската надпревара.