Обиколката на френският президент Еманюел Макрон в Австрия, Румъния и България е знакова за анонсираните от него реформи на трудовия пазар. Те са пряко свързани с евродирективата за командированите работници, която ще бъде гласувана тази есен.

На срещата в Залцбург Макрон спечели подкрепата на австрийския канцлер, както и на премиерите на Словакия и Чехия. Тримата лидери дадоха принципното си съгласие за законодателните промени, които ще засегнат работниците от Източна Европа. Става дума за практиката, която някои страни наричат „социален дъмпинг”: фирми пращат работници в чужбина, но продължават да плащат осигуровките на тези работници в родните им страни.

Макрон събира съюзници преди гласуването на директивата. Показателно е, че той не посети Полша и Унгария, едни от най-върлите съперници на Макрон по отношение на предложените реформи.

При посещението си в Букурещ, където Макрон беше посрещнат от бурни протести на предприемачи, той каза, че медиите са изопачили целта на директивата. Френският президент твърдо заяви, че не иска да ограничи възможностите на работниците от Източна Европа.

Френските медии подкрепиха позицията на Макрон, лансирайки тезата, че има пробойни и празнини в трудовите законодателства на страните изпращачи и проблемът не е в самите работници.

Друга тема, която президентът засегна, беше членството на България и Румъния в Шенген. Според него оставянето на тези страни извън зоната не я прави по-сигурна.

А за предстоящото председателство на България, Макрон сподели, че Франция ще бъде на пълно разположение на нашата страна и ще има силен съюзник в нейно лице.