Състоянието на словашкия премиер Робърт Фицо остава тежко. Степента на нараняванията от четирите огнестрелни рани е голяма. Лекарите успяха да го стабилизират. Животът му все още е в опасност, каза вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калиняк, цитиран от местни медии.

Снимка: Reuters

„За съжаление все още не мога да кажа, че прогнозата е положителна, тъй като степента на нараняванията от четирите огнестрелни рани е толкова голяма, че реакцията на организма ще е непредвидима“, заяви вицепремиерът.

По-късно стана ясно, че словашкият премиер вече може да говори. 

На 15 май премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян след заседание на правителството. Покушението беше извършено в град Хандлова, който е на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

Изстрелите са били многобройни. Фицо бе откаран със специален хеликоптер в болница „Рузвелт“. Нападателят е писател на 71 г. от Левице.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Според информация от болницата в Банска Бистрица Роберт Фицо трябва да бъде подложен на още една операция. Предполага се, че ще е операция на тазобедрена става.

Лекарите са успели да спрат кървенето в корема, пише в. „Правда“. Разредителите на кръвта, които приема, все още могат да създават проблеми на премиера, допълва изданието.

Поради тежкото състояние на премиера възможностите му за комуникация са ограничени. „Опитваме се да не го натоварваме с немедицински процедури в този момент“, добави Калиняк.

Грижите за премиера продължават от екипа на болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица.

Всичко по темата следете в онлайн репортажа ни: