На фона на политическите коментари и протестите срещу новоизбрания президент на Съединените щати Доналд Тръмп, встрани остават анализите за икономическите му планове.

В каква посока тръгват Щатите и дали промяната ще засегне и нас?

Плановете на Тръмп в икономическо отношение безспорно имат значение за страната ни. Появи се и нова дума – „trumponomics” или „тръмпономика” (между икономика и Тръмп).

Заявките са за намаляване на данъците, възраждане на промишлеността, запазване на работните места и ограничаване на вноса.

Стокообменът ни със Съединените щати не е за милиарди, но зад океана изнасяме повече отколкото внасяме. През 2007 г. разликата в полза на България е над 100 млн. долара. Така е и през миналата година, но възможно ли е това да се промени?

Стресът на борсите след избора на Тръмп вече отмина. Опитът за защита на американската икономика обаче ще продължи, категорични са експертите. Търговските неравновесия на Съединените щати са огромни, а от това най-много печели Китай, но е възможно щатите да се опитат да ограничат китайския внос.

Очаква се защитната политика да се насочи към определени сектори – автомобилостроене или производство на тръби за нефтопроводи, нпаример.

В България в едно казанлъшко предприе разчитат на износа си към Съединените щати. Тук се произвеждат части и съоръжения за селското стопанство и промишлеността. 15 от всеки 100 изделия се насочват зад океана. Производителят ще се справи ако продукцията им започне да се обмитява допълнително, но не и ако ставките са драстични. Тогава ще им се наложи да се пренасочат към други пазари.

Очакванията на българския бизнес са ръката на Тръмп да се насочи най-вече към американските компании, изнесли производствата си в съседни държави, за да спестят разходи и да направят по-големи печалби.