Умерени националисти, които търсят баланс в отношенията с ЕС и Турция, побеждават други по-крайни националисти, които пък подкрепят Русия. По този начин Анадолската агенция „чете” резултатите от предсрочния вот у нас вчера.

Под заглавие „ГЕРБ на Бойко води на парламентарните избори в България” турската държавна медия отбелязва, че изборите са се провели на фона на напрежение между България и Турция заради обвиненията, че Анкара толерира ДОСТ. Страната ни е определена като „бивша османска територия” с около 10-процентно турско малцинство.

Припомнят се опитите за блокада на границата от националисти, както и ограничаването на секциите в южната ни съседка до 35 („действие, което турското външно министерство определи като опит да се ограничи правото на глас на българските граждани от турски произход”).

Реториката на „Обединени патриоти” е определена като „антиимигрантска и антимюсюлманска”, като се отбелязва, че все пак „крайнодясното популистко обединение” остава с под 10% от вота.

Интересен е прочитът на по-ниския резултат на ДПС, който е изведен под вътрешно заглавие „ДПС губи турските си гласоподаватели”. Според агенцията причината за по-ниския резултат на тези избори е „допускането на бивши депутати от расистката „Атака” да влязат в партията” (Слави Бинев и Камен Петков бяха кандидат-депутати в столицата – б.р.).

Любопитен нюанс в материала е, че за ДПС се посочва, че „неговите основатели са били предимно турци”, докато по отношение на ДОСТ се пише, че сред настоящите членове „има етнически турци и мюсюлмани”.

Към 12 ч. публикацията изчезна от сайта на агенцията.

Частните медии

Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието "Хаберлер" и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция.

Политика на пречки и затрудняване - така коментира вестник "Хюриет" намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега.

"Най-трудният вот на българските турци" отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват.

"Ихляс хабер ажансъ" помества публикация под заглавие "Номерът с невалидните бюлетини за изселниците", в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.

"Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по повод изискването декларациите за гласуване да се пишат на кирилица, довело до повече чакане в секциите.

Вестник "Миллиет" посочва, че съперникът на ДПС - коалицията ДОСТ не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.