След като отношенията между Турция и Холандия рязко се влошиха в последните дни, Анкара предвижда да предприеме санкции срещу Амстердам.

Кризата се разрази през почивните дни. Холандските власти първо не разрешиха на външния министър Мевлют Чавушоглу да кацне в страната, за да проведе митинг с турските избиратели, а после изгониха турската министърка на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Кая Саян.

Министър по въпросите на ЕС Омер Челик обяви, че „със сигурност ще има санкции“, без да дава повече подробности.

Кореспондентът на БТА Нахиде Дениз коментира, че на първо място се предвижда анулиране на сътрудничеството в разузнавателната дейност. Телевизионният канал НТВ посочва, че то е много сериозно, но временно ще бъде преустановено.

Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще преустанови действието на холандските ракетни установки „Пейтриът“ край Адана и ще поиска холандските военни да се завърнат в страната си.

Очаква се да бъдат забранени и посещенията на холандски военни в „Инджирлик“ – най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

Анкара освен това призова холандският посланик да не се връща засега в Турция. Консулските служби на Холандия в Турция са затворени за неопределен срок.

Турция обаче няма да прилага икономически санкции спрямо Холандия, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи.

Стокообменът между двете страни възлиза на 6,1 млрд. долара, като преимущество има вносът – 3,9 млрд. долара, холандските инвестиции в Турция са около 21 млрд. долара срещу 9 млрд. долара турски инвестиции в Холандия.

Междувременно ЕС и НАТО приканиха Анкара и Амстердам да успокоят тона.

Брюксел призова Турция да се въздържа от крайни изказвания и действия, които рискуват по-нататъшно изостряне на ситуацията с Холандия и други страни членки.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че двете партньорки в Алианса трябва да потушат ескалиращия си спор. „Бих призовал всички партньори да покажат взаимно уважение, да са спокойни и да имат премерен подход“, каза той и добави, че „е важно сега да се фокусираме върху всичко, което ни обединява“.