Докато Европа се опитва да се справи с кризата с бежанците и мигрантите, към САЩ бяха отправени призиви да разшири програмата си за прием на бежанци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Американското правителство разреши 70 000 бежанци да бъдат настанени в страната през фискалната 2015 г., която започва на 1 октомври. Бройката се уточнява от Белия дом заедно с Конгреса и отчитайки влиянието, което бежанците ще имат върху обществото и икономиката, както и финансирането на настаняването им.

До юли в САЩ са били настанени 51 000 бежанци. Повечето от бежанците са от Ирак, Бутан, Мианма, Сомалия, Демократична република Конго. Само 1000 сирийци са били настанени в САЩ тази фискална година. Хора от страни като Египет, Либия и Еритрея са били приети дори в по-малък брой.

Настаняването в САЩ е дълъг и труден процес. Често пъти бежанците живеят в лагери извън тяхната родна страна цяло десетилетие, преди да бъдат приети в нова страна, като САЩ например. Повечето от бежанците първо са подбрани от Агенцията за бежанците на ООН, която после прави препоръки на различните страни относно разселването. Само около 1 процент от бежанците са настанени в нова страна и САЩ получава половината от това количество, пояснява Държавния департамент.

Веднъж след като бежанец е избран за настаняване в САЩ, той е положен на щателна проверка за произхода и миналото му и на медицински изследвания. Когато накрая бежанецът дойде в САЩ, правителството се свързва с различни организации, които го посрещат на летището, помагат му с първия апартамент и работа и му осигуряват обучение по английски език. Но от бежанците се очаква до месеци след пристигането си сами да задоволяват потребностите си.

В четвъртък говорителят на Държавния департамент Джош Ърнест заяви, че не знае за никакъв план за промяна на американската политика за приемане на бежанци, което би позволило приема на повече хора. САЩ направиха изключение в миналото. През 1975 г. те позволиха на десетки хиляди бежанци от Южен Виетнам да се устроят в САЩ след падането на Сайгон.

Заместник-говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви, че в светлината на многото сирийски бежанци, САЩ са направили значителни усилия, за да улеснят процеса на приемане на повече сирийци, като целта е по-голям брой сирийски бежанци да бъдат приети през фискалната 2016 г.