Една от горещите теми у нас през последния месец беше дебатът около скъпия иновативен център – "София Тех Парк", и съмненията за ефективността му. 

Как работят други подобни центрове в света?

В началото на миналия век Северна Каролина е на предпоследно място по доход на глава от населението сред всички 50 щати. Хората се препитават от производство на тютюн, памук, текстил и мебели. Сега столицата Роли е един от най-важните научни и иновативни центрове в страната.

Жителите на града твърдят, че тук работят най-много специалисти със защитен докторска степен отколкото където и да е в Съединените американски щати.

Как се случва трансформацията?

Столицата на щата попада в т. нар. Изследователски триъгълник между градовете Роли, Чапъл Хил и Дърам. Той съвпада и с трите големи университета на Северна Каролина – Държаният университет на Северна Каролина, Университетът Дюк и Университетът на Северна Каролина в Чапъл Хил. 

През 1959 година губернаторът и група бизнесмени решили да създадат изследователски парк, който да спре изтичането на мозъци от района. Компаниите можели да купят парцел, ако 75% от бизнеса им е фокусиран върху научни изследвания. Компаниите можели да застроят не повече от 30% от земята си, а най-високата сграда трябвало да е по-ниска от най-високото дърво.
Началото е било трудно.

Отнело е между 5 и 7 години на създателите, за да убедят компаниите да дойдат. След като се настанили тук първите големи компании, проектът потръгва.

Сега в Паркът на изследователския триъгълник има 260 компании и 5 бизнес инкубатора.

Гледайте тази вечер след централната емисия новини в bTV Репортерите филма „Американската мечта”!