Сирия след войната: Как се прави сватба в освободен от „Ислямска държава” град
Пратениците на bTV в Сирия проследяват как животът се връща към нормалното
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Сватба - Сирия

Хората в Сирия се опитват да възстановят живота си такъв, какъвто го помнят преди начало на войната.

Специалните пратеници на bTV в Сирия Георги Тотев и Георги Кожухаров бяха на една от първите местни сватби в освободените от „Ислямска държава” райони, в северната част на страната. Ето техния разказ:

Сватба - Сирия

Макар войната в Сирия да продължава за седма поредна година, да е отнела живота на над 400 000 души и да е накрала милиони да напуснат домовете си, все още има места, на които хората опитват да живеят своя нормален начин на живот.

Сватба - Сирия

Намираме се в Роджава, град Камишли в областта Ал Джазира – един от последните два града в тази част на страната, които са поделени между режима от Дамаск и Кюрдските сили за самозащита.   

Масуд и Хевен са поканили над сто гости на сватбата си.

Сватба - Сирия

В тази част на страната празненствата в кюрдската общност се организират според старите племенни традиции. За разлика от българските сватби, например, тук гостите получават единствено газирани напитки и бисквити. Младите са заедно от 6 години.

Сватба - Сирия

„Тук не е като в Европа. Връзката не може да се показва публично, да се демонстрира на улицата. Аз съм на 22 и за мен е крайно време да се оженя. Поисках ръката на съпругата ми от нейните баща и братя. Тук семействата са големи, всички имат по 6-7 деца”, разказва младоженецът Масуд.

Сватба - Сирия

Освен възрастта, Масуд има и друга причина да бърза със сватбата – той е войник от Кюрдските отряди за самозащита. Само до преди 4 дни се сражавал срещу бойците на „Ислямска държава” по фронтовите линнии на Дейр ез Зор.

„Битките са тежки, но вярвам, че ще унищожим „Ислямска държава”. Върнахме си Ракка и това беше голяма победа. Много мъченици загубиха живота си за Роджава – Сирийски Кюрдистан”, обясни Масуд.

Сватба - Сирия

Продължителната война е оставила дълбок белег върху съдбата на всеки тук. Това е една от причините местните да ценят силно всеки миг на щастие.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре