За първи път телевизионна камера проследи работния ден на българския еврокомисар Мария Габриел. В много отношения той е като маратон – километри бягане и много срещи. Десислава Минчева и оператора Добромир Иванов разказват.

Мария Габриел е на 38 години. След 8 години в Европарламента, през юли беше избрана за  европейски комисар по цифровата икономика и общество. В чантата си има два телефона, а в къщи – само един Ipad. На ден се ръкува с десетки хора и твърди, че дори задължителните целувки не й тежат.

По колко пъти на ден трябва да целунете някого по 2 пъти и колко пъти се ръкувате?
Не искам и да ги броя

– 100? Малко ли е?
– Има дни и с по повече.

Успявате ли да ги чуете тези хора какво ви говорят?
– Категорично. На всеки обръщам внимание.

В продължение на 48 часа ще се опитаме да следваме един европейски комисар, с обувки с токчета и винаги в син костюм. Ще извървим километри по коридорите на европейските истутуции и ще загубим точната бройка на конференциите, през които трябва да минем.

Часът е 7:30 ч. сутринта. Чакаме Мария Габриел пред Европейската комисия. След минути започва срещата й с посланиците на Западните Балкани, които ще закусят в кабинета й. Присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС е и нейна лична кауза.

"Още един приоритет, свързан и с Българското председателство: Западните Балкани. Искрено вярвам, че докато на картата има тази сива зона – Западни Балкани, и не са част от Европа, оставаме незавършени. Те са част от Европа", каза еврокомисарят.

Мария Габриел вече е закъсняла за друга важна среща – с останалите еврокомисари от ЕНП. Задължително е да ги види преди заседанието на цялата Европейска комисия. 

Комисарите на ЕНП се събираме преди Колежа, за да си съгласуваме позициите, обяснява Мария Габриел.

Като играчи от един отбор?
– Ние сме един отбор, заявяваме го много силно.

Мария Габриел очевидно още не познава наизуст безкрайните коридори в сградата на Комисията, объркахме се и тичаме…

Всеки ли може да влезе във вашия кабинет?
– Да, вратите са отворени за всеки.

Всеки комисар, в коридора, в който е кабинета му, излага неща от страната си, от неговия ресор. Аз искам картини от България, но на цялото й разнообразие, не само фолклор. Имаме млади хора, иноватори. Искаме европейския облик на България, обяснява Мария Габриел.

След срещата с еврокомисарите от ЕНП следва най-важната среща за деня – традиционото събрание на всички еврокомисари всяка сряда. Качваме се на 13-ия етаж, където се решава накъде върви Европа.

Разговорите на 13-ия етаж винаги остават конфиденциални. Ние слизаме на 9-ия, за да видим екипа на Мария Габриел.

Лора Борисова е шеф на кабинета й.

Голямото й предимство като шеф е, че е много позитивна. Винаги с усмивка, важно качество. Врата й е отворена, винаги може да се говори с нея. Има много жени в екипа си, казва Лора Борисова.

– Какво мисли Жан-Клод Юнкер за нея?
– Оценява качествата й на лидер, на комисар, който ще защитава европейската кауза и който ще защитава и българската кауза.

– Как изглежда Мария Габриел ядосана?
– Мария Габриел ядосана запазва усмивката си, но изисква много, и непрекъснато.

Алина Ужупан е румънка, в кабинета на Мария Габриел отговаря за финансите.

„Много я харесвам и уважавам. Млада е. Тук в Брюксел светът е доста труден. Но мисля, че тя се справя супер добре. Един отбор сме и тя много добре го ръководи. Цифровизацията е бъдещето на Европа и е важно са се прави от човек с визия. Много добър шеф е”, казва Алина Ужупан.

Ирина Алексиева е част от кабинета от две седмици. Съветва Мария Габриел за комуникациите й.

„Голямо е подозрението, че хора на подобни позиции заемат някаква поза или просто искат да изглеждат добре. При нея това не е така. Тя е това, което е. Тя има една голяма мечта. Българка е и мечтата й е ресорът, който има, да бъде признат като постижение на България”, казва Ирина Алексиева.

Срещата на комисарите приключва, имаме няколко минути преди Мария Габриел да тръгне към следващата конференция.

„В началото мислех, че имам 3 недостатъка: че съм млада, че съм жена и че съм българка. Накрая на осемте години в Европейския парламент това бяха трите ми най-силни качества. Всички знаят, че защото съм млада, имам енергия, каквато други нямат. Всички знаеха, че правата на жените за мен са права на човека. И всички знаеха, че България може да бъде свързана в новаторство, с проевропейското. Да имаш силата да го отстояваш тогава, когато не е модерно, тогава, когато сирените на национализма свирят в много държави-членки”, казва Мария Габриел.

На въпроса имала ли е съмнение, че ще справи с ролята на еврокомисар и било ли я е страх, тя отговаря:

„Нормално е да има момент, в който минаваш през съмнението, минаваш през въпроса – ще съумея ли да отговоря на очакванията, защото българският еврокомисар е лицето на България не само в Европа, а в целия свят”.

– Чия подкрепа беше най-важна за вас?
Категорично на премиера Бойко Борисов.

На българския еврокомисар е поверен и един от най-сериозните проблеми в глобалния свят на информация.

"Аз имам за задача да помисля за феномена "фалшиви новини " и да идентифицирам на ниво ЕС какво можем да направим. Червената ми линия е: свободата на изразяване, свободата на правото за информация е неприкосновена. Фалшивите новини не са нов феномен. Различното сега е бързината, с която се разпространяват и мащабите, които могат да обхванат. Нашият демократичен модел, нашите ценности могат да бъдат атакувани".

Мария Габриел е най-младият еврокомисар, съпругът й Франсоа също е външнополитически съветник на председателя на Европейския парламент. Имат син на две години.

– Колко езика говорите?
– Три.

– На какъв език сънувате?
– Българският език е моят език.

– Когато сте сама, на български ли мислите?
– Категорично.

– Каква е вашата връзка със синия цвят? Винаги сте облечена в синьо?
– Обичам синия цвят, той е символ. Европейското знаме е синьо. Символ е на разум, но и на емоция. Това е, което ме води във всекидневния ми живот, страстта в работата, но и разумът, става стъпка по стъпка.

Оставяме я около 18 ч. Мария Габриел казва, че тази вечер ще работи поне до 22 часа.