Как хората в Ерусалим приемат изказването на Доналд Тръмп?
Те гледат на големите решение с тревога и молитва за мир
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Ерусалим

Веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп, българското външно министерство има категорична позиция.

Статутът на Ерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение за окончателния статут на палестинските територии.

Извън високия дипломатически тон остава позицията на хората, които живеят там, и които гледат на големите решение с тревога и молитва за мир.

Свещен и за юдеи, християни, и мюсюлмани. Арена на битки, център за молитви. Център и на Близкоизточния въпрос от 1948 г. до последните дни, когато Тръмп обяви, че ще премести посолството на САЩ в Ерусалим.

След това какво, питат се хората, които живеят там. Като Махмуд Абуеид – палестинец, чийто род живее над столетие в Ерусалим.Махмуд е женен за българка. Има магазин за антики в близост до Божи гроб и много приятели – и евреи, и християни, и един въпрос.

Махмуд Абуеид

„Аз като ерусалимец как се чувствам… Никой не може да каже, аз притежавам този град за мой и само за мой. Няма друго място като това в целия свят. Аз съм ерусалимец, разбирате ли, просто за мен това е нещо много специално…..Аз виждам в този град символ на мир... Това е първият космополитен град в целия свят”, казва Махмуд.

Алма Бенарой е еврейка. Работи като стоматолог на 60 километра от Махмуд в Тел Авив. Тя също има своите притеснения:

„Бих искала да кажа, че има доста мнения и най-различни между хората в Израел – от опасения до суперлативи и до еуфория, за каквато аз смятам, че няма изобщо място. Тръмп не каза нищо ново. Ерусалим е признат за столица на Израел от САЩ още през 1995 година. Това изявление беше ненавреме и не на място и ние всички се опасяваме, че такова изявление на Белия дом ще допринесе единствено и само за нарастване на напрежението в региона, както в Палестинската автономия, така и в страните, които са около нас”.

Алма Бенарой

И Алма, и Махмуд вярват, че израело-палестинският конфликт трябва да бъде решен с диалог – мирен.

На фона на динамичните отношения, заплахи и вече зреещи конфликти и явни протести, все още няма конкретна информация за това дали сънародниците ни, решили да бъдат на Коледа и Нова година в светите земи, отменят резрвациите.

От туристическия бранш обаче предупреждават, че подобни пътувания при военно положение и масови безредици се отменят, а при евентуално заминаване застраховките не важат.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре