Шефката на митническата служба в черноморското пристанище Одеса казва, че досега постът й е бил такава "златна мина", че подкупът за него е достигал до 5 милиона долара.

"Всичко беше напълно непредвидимо", каза Юлия Марушевска пред Ройтерс, добавяйки, че митническите служители са се възползвали от липсата на яснота за митата на стоките и за времето за обработката им, за измъкване на подкупи от фирмите.

Дипломирана студентка активистка и само на 26 години, Марушевска беше изстреляна начело на митницата в Одеса преди седем месеца от президента Петро Порошенко след уличните протести през 2014 г., свалили от власт проруския президент.

"Говорих със служители, които са работили в митницата в Одеса преди, и те ми казаха, че подкупът за поста е бил около 5 милиона долара", каза тя.

Марушевска не уточни кой е плащал подкупа и на кого, а Ройтерс не можа да потвърди казаното от нея.

Разказът й е показателен за деликатния баланс на властта в Украйна - фронтовата линия в новата студена война между Русия и Запада.

Извършените от Марушевска първоначални реформи, отчасти финансирани с пари от САЩ, са сериозни: "Уволнихме всички шефове на отдели", каза тя и добави, че и ръководителите на митническите пунктове също са изгубили работата си.

"Хората от централния офис ми се обаждаха и питаха "Какви ги вършиш? Разрушаваш цялата система".

Новите митнически служители се назначават чрез силно конкурентен процес и са обучавани в САЩ, които заедно с Европейския съюз отпускат финансова помощ срещу реформи.

Марушевска откроява публикуването на митническите тарифи онлайн и съкращаването на броя на инспекциите сред основните си постижения, но заплашва да напусне заради чувството на безсилие от забавеното въвеждане на нова компютърна система и построяване на нов терминал.

"Изглежда никой не се интересува дали реформите в митниците ще станат. Убедих се, че липсва политическа воля", посочи тя.

Ако напусне, ще последва примера на други реформатори преди нея, които или са били уволнени, или като министъра на икономиката са подали оставка с оплакването, че се спъва работата им.

Битка във „Фейсбук”

В митническата служба работят 1303 служители. Тя осигурява по 48 милиона долара месечно за бюджета, съобщиха от кабинета на Марушевска. Нейните критици, сред които има регионални служители, както и собственият й шеф, твърдят, че без опит в администрацията тя няма нужната квалификация за работата си, която е политизирала, тъй като не спира да изразява възгледите, които е споделяла като политическа активистка.

Марушевска стана международно известна, след като се появи във видео, озаглавено "Аз съм украинка", станало много популярно в интернет. На фона на сцени със сблъсъци между полицаи и протестиращи по време на събитията от 2014 г., тя заяви, че страната й не е повече част от Съветския съюз и че иска да свали политиците, които работят само за себе си.

Сега тя използва "Фейсбук" за отбиване на водената срещу нея кампания за дискредитиране от държавни агенции, които са против промяната. Този месец тя публично обвини шефа си Насиров, че се опитва да я уволни.

Марушевска постна във "Фейсбук" оплакване от регионални служители, че е политизирала службата, и заяви, че Насиров ги е накарал да го изпратят.

Тя каза, че е получила три порицания от Насиров, достатъчни, за да бъде уволнена, но че той не бързал да го направи. Тя го обвини също, че се опитва да блокира подновеното компютъризиране на митническата система.

Ройтерс не успя да провери независимо обвиненията и кабинетът на Насиров не отговори на зададените конкретни въпроси, но излезе с декларация, че реформите на Марушевска са влошили нещата.

"Тази година ситуацията е изключително неудовлетворителна", се казва в декларацията и се добавя, че през първата четвърт приходите от митницата в Одеса са намалели с 30%, докато общо за Украйна те са нараснали с 21%.

"Наблюдаваме негативни резултати от управлението на Марушевска."

От кабинета на Марушевска казаха, че обмитяването на енергийни стоки е било премахнато от задълженията на митницата в Одеса и че антикорупционните мерки също са дали отражение, тъй като компаниите, използвали дотогава подкупи, за да плащат по-ниски мита, са се насочили към други митнически пунктове.

Марушевска говореше в сграда, определена за нов митнически терминал, където новоназначените от нея и обучени в САЩ митничари ще контактуват с фирмите директно, а не чрез посредници. Тя настоя, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) се е опитала да саботира строителството на новия терминал, което спряло за известно време, но било подновено след посещение на новия украински премиер Володимир Гройсман.

Пресслужбата на ССУ не отговори на изпратеното по имейла искане за коментар.

На 23 март шефът й даде пресконференция и каза, че през митницата в Одеса е била пропусната пратка парфюми, маскирани като полиетиленови торбички. Отвръщайки на удара, на страницата си във Фейсбук Марушевска написа, че ССУ е заловила контейнерите, преди да бъдат обработени на митницата, и че измамата е щяла да бъде разкрита, ако бяха останали там.

Поддръжник на Марушевска е Михаил Саакашвили, бившият грузински президент, който стана губернатор на Одески регион миналата година, избран от Порошенко заради силните му реформи след грузинската революция на розите през 2003 .

"Никой не я взимаше насериозно, когато беше назначена. Всички смятаха, че е пропагандна пиар акция и че тя няма да извърши реформи, но беше за съвсем кратко. Тя има упоритостта наистина да направи промените", каза той за Ройтерс.

Но дали нещата са станали по начина, по който се е надявала?

"Не. Аз наистина се надявах, че ще стане по-бързо, по-добре и с напълно различни като качества хора, работещи в правителството", каза тя.

Марушевска не желае ситуация, при която младите хора на държавна служба могат да избират само между това да бъдат корумпирани или да останат бедни и да не могат да оцеляват. Тя каза, че се е опитвала да се срещне с Порошенко, за да се оплаче от забавянето на нейните реформи, но че срещите са били отложени. Пресслужбата на Порошенко не направи коментар, а вместо това препоръча интервюто на Ройтерс със Саакашвили.

Запитан за отложените от Порошенко срещи, Саакашвили ги обясни с политическата ситуация в Киев, където вътрешни политически борби свалиха правителството по-рано тази година.

"Мисля, че ситуацията е много сложна" каза той. "В много отношения цялата тази работа с Одеската митница се превърна в голямо полесражение на фронта на реформите между старите консерватори и хора, които се опитват да внесат промени. Президентът винаги през всичкото време се опитва да балансира."
По информация на Ройтерс и БТА