Южна Корея е открила предмет, който изглежда като обтекател, паднал от ракетата, изстреляна по-рано днес от Северна Корея, предаде Ройтерс.

Откриването на части от ракетата, която изведе в орбита корейския сателит, ще даде информация за ракетната програма на изолираната страна. Предметът е открит край остров Чеджудо от военноморски кораб, съобщава представител на южнокорейското министерство на националната отбрана.

Обтекателят защитава полезния товар, в случая сателит, който ракетата извежда в Космоса, пояснява Ройтерс.

По-рано специалисти от САЩ и Южна Корея пристигнаха на мястото, където се смята, че са паднали отделилите се от севернокорейската ракета части.

Няколко минути след успешното отделяне на първата степен тя се взриви във въздуха. Втората част и обтекателят се отделиха от ракетата край остров Чеджудо.

В резултат на изстрелването на ракетата в орбита вероятно е бил изведен някакъв обект, но няма данни какъв е той, заяви японският министър на отбраната Ген Накатани. Той подчерта, че поверената му служба продължава да анализира данните за изстреляната ракета.

По мнение на корейската национална разузнавателна служба, спътникът на орбита тежи около 200 кг и е безполезен от научна гледна точка. "Нормалният научен спътник тежи средно от 800 до 1500 кг", коментираха депутати. Според корейското разузнаване изстрелването на спътника трябва да се разглежда като изпитание на балистична ракета.

Японското правителство съобщи, че някои елементи на ракетата са паднали в морето в точки различни от съобщените от Северна Корея на Международния съюз по телекомуникации и Международната морска организация.Четири части от ракетата са паднали в Жълто море на 150 км южно от Корейския полуостров, на 250 км на югозапад в Източнокитайско море и в Тихия океан на около 2000 км южно от Япония. Последната от тях е продължила да лети в посока юг, съобщава японската агенция "Киодо". 

Вижте как севернокорейците посрещнаха новината за пускането на ракетата по-рано днес: