Южна Корея е страната с най-добър интернет в света, а България е на 50-то място. Класацията е част от мащабния доклад на Международния телекомуникационен съюз на тема Измерване на информационното общество 2015”.

Основните фактори, които се взимат предвид при формирането на класацията, са скоростта на връзката, броя на постоянните интернет абонати на 100 души от населението, както и процента на домакинствата с компютър. Оценъчната скала е между 0 и 10.

Победителката Южна Корея, която изпревари традиционния победител Дания, има рейтинг 8,93. Основна причина за високия ѝ резултат е голямото развитие на технологичната индустрия, широкото практикуване на електронни спортове, както и оцелялата култура на местните интернет кафета, в които все още доста хора продължават да се събират.

Ниският резултат на България, която често е поставяна на челни позиции в други подобни изследвания, се дължи на все още високите цени на мобилния интернет у нас.

Заедно с Албания, страната ни има една от най-скъпите предплатени услуги за интернет, доставяни чрез клетъчната мрежа на мобилните оператори.

Допълнителен негативен фактор е и фактът, че все още голям брой домакинства в страната са без компютър и постоянен интернет. Освен това компютърните клубове почти напълно изчезнаха.

За сравнение с останалите страни в региона Сърбия е на 51-во място, докато Румъния е на 59-то, а Македония е на 60-то място.

Първите 10 страни в изследването на Международният телекомуникационен съюз пък са подредени така:

1. Южна Корея 

2. Дания 

3. Исландия 

4. Великобритания 

5. Швеция 

6. Люксембург 

7. Швейцария

8. Холандия

9. Хонконг 

10. Норвегия