Италия отбелязва днес 100 години от включването си в Първата световна война, но властите в немскоезичния район Южен Тирол - Алто Адидже отказват да спазват определения от правителството протокол за случая, предаде ДПА.

Още в началото на седмицата шефът на провинция Болцано-Боцен, Арно Компатшер, обяви, че няма да издига знамената на Италия и на ЕС, както бе наредено на всички държавни органи от премиера Матео Ренци.

"Началото на една война, причинила смърт и разрушение, не е събитие, което заслужава да бъде чествано, и аз мисля, че е неуместно да се вдига националното знаме", каза Компатшер, като добави, че е готов да вдига знамената само наполовина.

Кметът на Болцано-Боцен - Луиджи Спаньоли, последва съвета му. Правителството в Рим не коментира т.нар. "знаменна стачка" на Компатшер и Спаньоли.

Политици от десния спектър обаче реагираха остро. Джорджия Мелони - лидер на партията "Братя на Италия", се обърна към Компатшер и каза, че ако той "се срамува да живее в Италия, е свободен да отиде да живее в друга страна".