Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се чувства предаден от Гърция след провалените преговори за бъдещето на страната.

На извънредна пресконференция в Брюксел той призова гърците да гласуват с "Да" на насрочения в неделя референдум и да подкрепят предложенията на кредиторите.

Няма защо да отправям нови предложения към Гърция. Предложението вече е на масата за преговори, съобщи Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Вратата все още е отворена, изтъкна Юнкер.

Излизане на Гърция от еврозоната никога не е било вариант за мен, посочи още той, но в същото време предупреди, че сам не би могъл да защити Атина от другите лидери, които може да не са съгласни.

Ако на референдума на 5 юли гърците гласуват с „Да”, посланието за ЕС ще е, че Гърция иска да остане в еврозоната и ЕС, каза още Юнкер.

„Гласуване с „Не” би било катастрофално за Гърция”, подчерта Юнкер. Според него това би било знак, че гръцкият народ иска да се дистанцира от Европа.

Бих казал на гърците, че много ги харесвам. Не се самоубивайте от страх от смъртта, призова още той.

„Очаквахме предложенията от гръцката страна, които много често бяха забавяни или променяни. Направихме изключително много, за да постигнем социално справедливи мерки. Отчетохме и основните искания на новото правителство на Гърция”, допълни той.

По думите му последното предложение на кредиторите е целяло по-голяма социална справедливост – без намаление на заплати и на пенсии.

„Дълбоко съм натъжен от спектакъла, който гледаме от събота. Само за една нощ добронамереността се поизпари. След всички усилия, които положих, както и ЕК, и останалите институции, се чувствам малко предаден. Европа не е място за изява на националния егоизъм, без диалог и уважение бъдещето ни заедно е невъзможно”, смята Юнкер.

Той беше категоричен, че никоя демокрация в Европа не струва повече от някоя от останалите. В еврозоната има 19 демокрации, всеки гражданин и неговият глас са равнозначни. Това не е игра на покер - или всички печелим, или губим всички, коментира Юнкер.

33-минутното си изказване Юнкер завърши с думи на гръцки.