Финансова инжекция от 300 милиарда евро за бизнеса в Европа. С тази сума новият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер смята да събуди тигъра в сърцето на предприемачите на Стария континент.

Амбициозният инвестиционен план тепърва трябва да бъде избистрен, но целта му е да се влеят свежи средства в икономиките на 28-те, където всеки десети е без работа. Мнозинството от тях са млади хора на възраст до 24 години, които нямат къде и как да си изкарват прехраната. След години на стискане и икономии, вдъхновени от Германия, Евросъюзът най-сетне ще развърже кесията, но е възможно да е твърде късно.

BREXIT

Най-големият удар за ЕС ще бъде отделянето на Великобритания. Вече даже се появи и термин Брексит - игра с английските думите Britain (Великобритания) и Exit (изход). Снощи Ангела Меркел напълно сериозно заяви, че е склонна да приеме изхода на Лондон от блока на 28-те. А Великобритания иска да напусне Съюза не за друго, а защото изпитва сериозни икономически проблеми. Заради тая пуста криза, дето все приключва, ама не свършва  (това с имигрантите е за пред избирателите).


Та, няма да е чудно, ако Джонатан Хил, еврокомисарят по финансовата стабилност, в средата на мандата се преквалифицира в комисар по свиването (обратното на комисар по разширяването). Защото, имайки предвид, колко е сложно устройството на Евросъюза, едва ли британско-европейският развод ще стане от днес за утре. Това ще е дълъг и тягостен процес, за който дори няма предварително определен сценарий.

НА РЪБА

И ако Великобритания е с единия крак в свободния свят, то локомотивите на съюза - Италия и Франция, стоят на ръба на икономическата пропаст и не смеят да погледнат надолу, защото май е по-страшно от очакваното.

Париж е с раздут бюджет и държавно управление с популярност, близка до точката на замръзване. Италия пък се оказа рекордьор по банки с недостатъчна наличност в трезорите и премиер, който повече приказва, отколкото действа. 


Странно или не, за изрядността на двете държави, ще следи французин. Пиер Московиси, който е съпартиец на президента Франсоа Оланд, ще трябва да го контролира в излишното харчене и финансовата дисциплина. Впрочем закачливостта в определянето на ресорите е едно от най-ценните качества на новия председател Юнкер.

ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА - "БЪЛГАРСКИЯТ" РЕСОР

Ето например родната комисарка Кристалина Георгиева получи бюджета. Да, но не само. Тя ще действа по две от най-важните за България направления. Едното е злоупотребата с еврофондове, където обикновено сме първи по успеваемост.

Снимка: EPA


Друг ключов ресор на Георгиева са човешките ресурси. Иначе казано, шуробаджанащината. Защото ЕС, макар и да е лустросан с костюми, вратовръзки и чудни маниери, попадането в Брюксел невинаги е въпрос на умения и лична компетентност. Е на кого да повериш тази сфера, ако не на българите!

ГОСПОДАРЯТ НА ТАЙГАТА

Извън шегите, закачките, икономическата криза и състоянието на полуразпад, Евросъюзът ще трябва да се пребори с "Господаря на тайгата", както ласкаво преди дни се изрази Владимир Владимирович за своята Руска федерация. В същата тази реч (пред форума Валдайския клуб) той добави, че мечката обича да си живее в тайгата и няма да я отстъпи на никого. 

Снимка: EPA


Кое (и колко) точно няма да отстъпи Русия за момента не е ясно, но устно предупреждение вече беше отправено към Молдова. А подобна нестабилност на Изток, гарнирана със санкции, не вещае безоблачно бъдеще на Евросъюза. Той впрочем не е единен в политиката си към Москва.

ГОРЕЩИЯТ ЕНЕРГИЕН КАРТОФ

Отношенията с Кремъл обаче не са само санкции и критики, а и природно-газово вземане-даване. След подписването на енергийното споразумение миналата седмица, спокойствието е гарантирано само до март. След това словакът Марош Шефчович ще поеме горещия картоф на преговорната щафета от Гюнтер Йотингер и като еврокомисар по енергетиката ще трябва да се бори за европейската и украинската правда. А тя, както стана ясно, се разминава с българската (а и сръбската, словенската, хърватската, унгарската и австрийската - страните от "Южен поток" - б.ред.). Защото Евросъюзът не залага на проекта "Южен поток" и не го смята за свой приоритет, а ние ще го строим въпреки своите партньори.

Снимка: EPA


Изобщо европейската каша е пълна, а комисията "Юнкер" тепърва ще види какво е отбор от орел рак и щука! Е, нищо ново под слънцето. Просто пореден ден в Брюксел!