Сериозни промени очакват Европейския съюз на фона на глобалните икономически процеси в света, смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По думите му след 30 години нито една страна от ЕС няма да влиза в клуба на водещите държави Г-7. В интервю за вестник „Фигаро” той припомни, че ако през 1900 година в Европа са живели 20% от световното население, то през 2100 година този показател ще бъде едва 4%.

В тази връзка, убеден е Юнкер, спекулации за вероятния отказ на Гърция от еврото и излизане от ЕС са контрапродуктивни.

„И без това сме най-малкият континент”, отбеляза ръководителят на ЕК. „Не е време да се обсъжда разпадане’, допълни Юнкер.

Той също така категорично изключва възможността за отписване на гръцкия дълг. „И дума да не става за това. Останалите страни от еврозоната няма да го подкрепят”, подчерта той, като припомни, че по-рано вече са били направени някои отстъпки: намаляване на лихвите, удължаване на сроковете за изплащане.

„Уважаваме резултатите от изборите в Гърция”, увери той, като допълни, че Гърция също трябва да уважи останалите. „Възможни са нови договорености, но те няма да доведат до съществени изменения”, допълни Юнкер.