Жан-Клод Юнкер ще представи нови предложения за Гърция по-късно днес. Това каза еврокомисарят по валутни и финансови въпроси Пиер Московиси пред френска радиостанция, предаде БГНЕС.

Според него място за преговори между кредиторите и Гърция все още има. По-късно днес Юнкер ще даде пресконференция за ситуацията с Гърция в Брюксел. „Той ще отбележи бъдещата посока на движение и аз се надявам, че всички ще следват пътя на компромиса”, каза още еврокомисарят.

По-рано Московиси заяви, че Атина е само на „няколко сантиметра” от споразумението с кредиторите си, но преговорите са се провалили след изявлението на гръцкия премиер Алексис Ципрас за референдум на 5 юли.

Междувременно финансовият министър на Франция Мишел Сапен заяви, че преговорите с Гърция и нейните кредитори могат да се възобновят по всяко време.

„Преговорите бяха спрени по инициатива на гръцкото правителство”, поясни Сапен. Според министъра от резултата от дискусиите между Атина и международните кредитори ще зависи съдбата на Гърция в еврозоната.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че би било трудно Гърция да остане в еврозоната, ако на предстоящия референдум гърците отхвърлят споразумение с международните кредитори.

„Ако гласуват с „Не”, ще е трудно да останат с еврото, защото ще има сериозен проблем. Гръцкият народ трябва да реши”, подчерта Камерън пред Би Би Си.

Британският премиер подчерта, че иска да види договорка между Атина и ЕС в името на стабилността, като допълни, че кризата е показала нуждата Съюзът да е по-гъвкав.

ЕК подкрепи банковата ваканция в Гърция

Европейската комисия подкрепи въведеното от гръцките власти снощи затваряне на банките в страната. Комисията отбелязва, че такава мярка в случая е оправдана, но следва да бъде отменена при първа възможност.

ЕК е извършила незабавна оценка на мерките и преценява, че "на първо четене" те изглеждат необходими. Комисията изразява готовността си да окаже техническо съдействие на Атина. В съобщението се отбелязва, че договорът за ЕС дава възможност на държавите от Общността да прекратяват временно свободното движение на капитали, когато надделява общественият интерес.

Когато се пристъпва към подобни действия, те следва да бъдат съразмерни и недискриминационни, както и да бъдат приложени за възможно най-кратък срок. По оценка на Комисията запазването на стабилността на финансовата и банковата система представлява надделяващ интерес, пише БТА.

Безплатен градски транспорт в Атина до 6 юли

Градският транспорт в Атина ще е безплатен от днес до 6 юли, докогато са затворени банките в страната, обяви по-рано гръцкият министър на инфраструктурата, транспорта и комуникационните мрежи Христос Спирдзис, цитиран от електронното издание нюз.ин.

Министерското решение важи за метрото, градските автобуси, електрическата железница и тролеите в гръцката столица, но не и до транспорта, свързващ столицата с предградията, и до междуградския транспорт. Министърът каза, че решението ще струва на правителството около 4 млн. евро. То не засяга втория по големина гръцки град Солун и други провинциални градове, където транспортът се осъществява от частни превозвачи.

Атинската фондова борса остава затворена поне до 7 юли, съобщи германското електронно издание "Ханделсблат", позовавайки се на гръцките власти.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер