Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани лидерите на Европейския съюз да не се поддават на заблудите на популисткото мислене по отношение на мигрантската криза, предаде Франс прес.

"В политиката има моменти, в които не бива да се поддаваме на популизма, в противен случай самите ние накрая ще станем популисти. Но някои избиратели, привлечени от опростенческите послания на популистите, ще гласуват винаги за тях", каза Юнкер в интервю за Франс прес.

Председателят на ЕК каза, че е разочарован от трудностите, срещнати при постигането на солидарност между държавите. Европейските правителства се уговорихме миналия месец да се преразпределят 22 500 бежанци от сирийски лагери, но вътрешните министри не успяха да се разберат как страните да поемат 40 000 кандидати за убежище, пристигнали в Италия и Гърция.

От януари в Европа са влезли 188 000 мигранти, повечето в Гърция и Италия през Средиземно море. От тях около 2000 са загинали при пътуването по море, сочат данни на Международната организация по миграцията.

"Министрите са длъжни да действат", подчерта Юнкер. "Предложихме важни неща, без да се надценяваме, като имаме предвид колко голям е проблемът. Предложихме задължителна система за преразпределяне на кандидатите за убежище и хората, заслужаващи международна защита, но страните членки не ни последваха и ни принудиха да търсим споразумение, основано на добра воля", продължи председателят на ЕК.

"Не стигнахме до целта, но наесен усилията ще бъдат подновени, за да се стремим към числото 60 000. Ако успеем с добра воля, толкова по-добре. Ако не, ще трябва да обсъдим отново предложенията на Комисията", добави той.

Юнкер е много силно разтревожен от събитията в Кале, в Северна Франция, където хиляди мигранти правят опити да се прехвърлят във Великобритания през тунела под Ламанш. "Тази ситуация ме поставя в пълна безизходица. Комисията е готова да помогне, първо на френското, после и на британското правителство, но досега не сме получили конкретни искания", каза председателят на ЕК.