„Привет, диктаторе!” били думите, с които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздравил днес на срещата на Европейския съюз в Рига унгарския премиер-популист Виктор Орбан. Това предаде Франс прес, позовавайки се на информация от свой фотограф.

Журналистите, отразяващи пристигането на ръководителите на 28-те страни на срещата на върха, не са чули отговора на Орбан, който продължил да се усмихва, също както и Юнкер.

Председателят на ЕК беше в отлично настроение и поздравяваше участниците с различни приятелски жестове, отбелязва агенцията, според която Юнкер изглежда е предложил на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който се появи без вратовръзка, да му даде своята назаем.

Орбан често е критикуван за неговия „автократичен уклон”, както го определят негови опоненти като бившия еврокомисар Луи Мишел.

След идването си на власт през 2010 г. унгарският премиер предприе дълбоки реформи в правосъдието, медиите и икономиката, които опозицията оцени като посегателства срещу свободата и бяха подложени на критики в чужбина.

В последно време Орбан предложи да се поднови дебата за смъртното наказание, премахнато в Унгария през 1990 г. и забранено в ЕС, предизвиквайки негодувание в съюза.