Излежаващият доживотна присъда лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан направи от затвора обръщение към своите последователи, с което ги призова да се разоръжат, съобщават световните агенции.

След 30 години на конфликти и стремеж към мир, нашата основна цел е да достигнем демократично решение", каза Йоджалан в съобщение, разпространено от депутата на Народната демократична партия (HDP) Сири Сурея Ондер.

"Призовавам ПКК да проведат извънреден конгрес през пролетта, за да направят стратегическо и историческо решение за разоръжаване", това заяви Ондер, цитирайки Йоджалан по време на обща пресконференция с вицепремиера Ялчън Акдоган.

Депутатът допълни също, че в момента двете страни са "по близо от всякога до мира".

Пресконференцията е от особено значение в турския политически живот, тъй като това е първият път, в който реч на Йоджалан е прочетена на живо в присъствието на висш турски държавен служител.

Вицепремиерът Акдоган също наблегна на важността на примирието и допълни, че "ние сме постигнали важна и историческа точка в мирния процес".

Призивът идва дни след като делегация на HDP проведе среща с бунтовници от ПКК в тяхната база в планините Кандил в Ирак на 23 февруари и се видя и със самия Йоджалан в затвора на остров Имралъ, където той е единствен затворник.