НАТО очаква от Канада да участва по-активно в операциите на алианса в Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за канадската телевизия Си Би Си, предаде ТАСС.

"Не можем да кажем с точност какви мисии и операции ще осъществяваме след пет-десет години, но сега ни е необходимо по-голямо канадско присъствие в Европа", каза той. Столтенберг припомни, че канадски войници участват в няколко европейски мисии на алианса, но изрази надежда, че Канада ще засили участието си в операциите на западния съюз.

Тази седмица бе съобщено, че батальонът на НАТО в Латвия под командването на Канада, ще бъде сформиран до 19 юни т.г. Числеността на батальона ще бъде около хиляда войници от Албания, Канада, Испания, Италия, Полша и Словения.

В сряда министърът на отбраната на Канада Харджит Саджан обяви, че страната ще увеличи със 70 на сто разходите си за отбрана през следващите десет години.

В интервюто вчера Столтенберг каза още, че подходът на НАТО към Русия е в две насоки - "отбрана и диалог". Генералният секретар посочи, че алиансът засилва присъствието си не само в балтийските републики и Полша, но и в Румъния и България, защото "Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Източна Европа".