Ново видео показа „последното послание” на японския заложник на „Ислямска държава”. На статичен кадър се вижда Кенджи Гото, който държи снимка, на която се твърди, че е пилотът на йорданските военновъздушни сили, чийто изтребител бе свален в небето над Сирия в края на декември 2014 г.

В събота Гото се появи в друго видео, чрез което „Ислямска държава” предлага размяна на заложници. Глас зад кадър поиска свободата на Саджида ар Ришауи - иракчанка, очакваща екзекуция в затвор в Йордания заради опит за самоубийствен атентат.

В новото видео отново глас зад кадър се представя за Кенджи Гото Джого и се обръща към японските народ и правителство:

Казаха ми, че това е последното ми послание. Също така ми казаха, че пречка пред моята свобода е това, че йорданското правителство бави свободата на Саджида. Японското правителство трябва да окаже пълен политически натиск над Йордания. Времето изтича. Аз за нея. Какво е толкова трудно за разбиране? Тя е била затворник десетилетие, а аз съм затворник само няколко месеца. Нея за мен. Точна размяна.

Всяко допълнително забавяне от страна на йорданското правителство ще означава, че то е отговорно за смъртта на своя пилот, която ще бъде последвана и от моята. Остават ми само 24 часа живот. А пилотът има дори по-малко.

Моля ви, не ни оставяйте да умрем. Прилагането на още тактики за отлагане ще резултират в това да бъдем убити. Топката сега е в полето на Йордания”.

Представители на японските власти са в Йордания от миналата седмица в търсене на начин за освобождаване на заложника, без да бъде платен откуп. По-рано терористичната организация поиска 200 милиона долара срещу живота на Гото и Харуна Юкава, който вече бе екзекутиран.

Автентичността на видеото все още не е потвърдена.