Японският император Акихито изрази днес безпокойство дали ще е в състояние да изпълнява и занапред своите задължения с оглед възрастта си и необходимостта изцяло да бъде отдаден на своята мисия, съобщават световните агенции.

"Тревожат ме трудностите, свързани със задължението да бъда символ на държавата", заяви 82-годишният Акихито в телевизионно обръщение. Императорът намекна, че очаква промени в законите, които го задължават да остане на престола до края на живота си.

Акихито отправи сигнал, че е готов да абдикира, но не засегна пряко тази тема и не употреби думата "абдикация", отбелязват ТАСС и „Ройтерс”. В Япония днес императорът е представителна фигура без реална власт и заради това не може еднолично да инициира промени в текстовете, които го оставят на поста.

Снимка: Reuters

Социологическите проучвания показват, че повечето граждани подкрепят императора в намерението му да абдикира. Освен, че е в доста напреднала възраст, Акихито е с оперирано сърце, а е и твърде възможно да страда от онкологично заболяване.

Към момента най-голям проблем за неговото оттегляне представляват консервативните избиратели на премиера Шинзо Абе, които се опасяват, че законовите промени могат да доведат и да възможност жени да сядат на трона – нещо недопустимо за традиционалистите.

Самият Абе обаче коментира след телевизионното изявление на императора, че ще се отнесе сериозно към казаното от Акихито.