В Япония от днес е въведена система за задължителни проверки на психичното състояние на служителите на работното място. Тя ще важи за компании, в които работят над 50 души, съобщи ТАСС. Проверките се налагат заради нарастващия брой болести, предизвикани от стрес и психологически срив.

По време на проверките на сътрудниците на компаниите ще им бъде предложено да отговарят на въпроси, отнасящи се до атмосферата в службата, отношенията в колектива, личното им психологическо и физическо състояние.

Отговорите им ще се проверяват от психолози, които са длъжни да спазват лекарската тайна и да не предоставят такива материали на работодателите. Те обаче ще имат правото да препоръчват на ръководството да прехвърли сътрудника на друга работа или да съкрати времето на пребиваването му на работа. Хората с психологически проблеми ще получават и лекарска помощ.

През изминалата финансова година в Япония около 500 души получиха чрез съда материални компенсации от работодателите си заради депресии и други нарушения, свързани с проблеми на работното място.