Китай изрази сериозно безпокойство, след като Северна Корея обяви намерението си скоро да изстреля ракета-носител със сателит и призова Пхенян да прояви сдържаност, предаде Франс прес.

"Изпитваме сериозно безпокойство във връзка с въпроса", заяви на редовна пресконференция говорител на китайското външно министерство. Той призова Северна Корея да се въздържа от действия, които биха могли да доведат до ескалиране на напрежението на Корейския полуостров.

Външното министерство на Москва също излезе със становище, че е силно разтревожено в от предстоящото изстрелване на ракета носител от Северна Корея. "Принудени сме да констатираме, че смятайки да наруши за пореден път изискванията на Съвета за сигурност на ООН, севернокорейската страна демонстрира предизвикателно пренебрежение към общопризнатите норми на международното право", подчертава руското дипломатическо ведомство.

По-рано днес Северна Корея е уведомила ООН, че планира да изстреля спътник за наблюдение на Земята между 8 и 25 февруари, съобщи ТАСС, като се позова на Международния съюз за телекомуникации (МСТ) и на Международната морска организация (ММО).

Япония заяви, че ще унищожи всяка севернокорейска ракета, която застраши територията ѝ, след като Пхенян обяви намерението си да изстреля ракета, която да изведе спътник в космоса, предаде Франс прес.

Министър на отбраната Ген Накатани на Токио издаде заповед да бъде унищожена такава ракета, ако се докаже, че ще падне на японска територия, съобщи министерството. Накатани нареди на силите за защита от нападения с балистични ракети, включително ескадрените миноносци в Японско море, оборудвани със системата "Егида", и ракетните батареи "Пейтриът", разположени на сушата, да бъдат готови да свалят всяка севернокорейска ракета, представляваща опасност за Япония.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви пред парламента в Токио, че изстрелването на ракета в космоса ще бъде сериозна провокация и нарушение на резолюциите, приети от Съвета за сигурност на ООН.

Южна Корея поиска от северната си съседка да се откаже от проекта си и заплаши, че Пхенян ще си плати скъпо за тази инициатива, предаде Франс прес. "Северна Корея трябва незабавно да се откаже от проекта си, предвид факта, че всяко изстрелване с балистична технология е нарушение на резолюциите на ООН" срещу страната, се казва в изявление на правителството. "Ако Северна Корея изпълни проекта си, това ще представлява заплаха за мира и сигурността в региона и в света, и тя ще си плати скъпо", пише още в текста.

Същевременно министерството на транспорта на Южна Корея заяви, че ще инструктира самолетите да избягват да летят в зоните, които могат да бъдат засегнати от планираното севернокорейско изстрелване на ракета-носител със сателит, предаде Ройтерс.
Инструкциите ще се прилагат за периода от 8 февруари до 25 февруари, през който Пхенян може да изстреля ракета-носител със сателит за наблюдение на Земята.

Днес получихме писмо от постоянното представителство на КНДР в ООН, в което то ни информира, че Пхенян планира да изстреля спътник за наблюдение на Земята, каза прессекретарят на базирания в Женева МСТ.

От централата на ММО в Лондон също потвърдиха, че са получили такова уведомление.

Предполага се, че Северна Корея подготвя пробно изстрелване на ракета с голям обсег, казаха тази седмица американски представители. Изводите направени въз основа на спътникови снимки, при които е засечена активност на севернокорейски полигон.