Япония преговаря по различни канали за съдбата на двамата си граждани, заловени от групировката "Ислямска държава", съобщи днес японският външен министър Фумио Кишида.

Министърът отказа обаче да разкрие съдържанието на преговорите. По-рано заместник-министърът на външните работи Ясухиде Накаяма, който се намира в йорданска столица Аман и координира опитите на Токио да спаси гражданите си, заяви, че Япония се надява да се договори с екстремистите.

Според Накаяма в Япония разчитат, че ИД ще интерпретира правилно действията на Токио в Близкия изток и ще освободят заложниците. Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга каза на пресконференция, че правителството до момента няма потвърждение за настоящото състояние на заложниците.

Неизвестно остава и местонахождението им. По данни на информационна агенция Киодо на 17 януари пленниците са били прехвърлени от град Ракка в Алепо, след което продължават да ги местят от едно място на друга.

Във вторник на ислямистки сайт бе качен видеоклип със заложниците Кенджи Гото и Харуна Юкава, в който похитителите поискаха до 72 часа да получат откуп от 200 млн. долара и заплашиха, че ако това не стане, ще екзекутират пленниците си. Срокът изтича днес.

На пресконференция в Токио майката на журналиста Кенджи Гото призова екстремистите да пуснат сина ѝ. Той не е враг на "Ислямска държава", освободете го, помоли тя. Министърът на отбраната Ген Накатани е разговарял по телефона с американския си колега Чък Хейгъл за кризата със заложниците.