Япония помоли Франция за помощ за освобождаването на двамата японски граждани, взети за заложници от джихадистката групировка „Ислямска държава", предаде АФП. Японската полиция съобщи, че вече е изпратила в Йордания група за бързо реагиране в борбата с международния тероризъм.

Преди ден радикалната организация поиска откуп от 200 млн. долара за двамата пленници - Кенджи Гото и Харуна Юкава.

Японският външен министър Фумио Кишида, който в момента е в Лондон, разговаря по телефона снощи с френския си колега Лоран Фабиюс, съобщи японското дипломатическо ведомство в комюнике. „Нашето правителство би искало съдействието на Франция, по-конкретно за обмяна на информация, с цел бързо освобождаване на нашите граждани", е заявил Кишида на Фабиюс.

Френският първи дипломат е поел ангажимент да работи „в тясно сътрудничество с японските власти, за да се стигне до възможно най-бързо решаване” на проблема, уточни японското външно министерство.

Японското правителство потвърди самоличността на двамата свои граждани Кенджи Гото и Харуна Юкава, съобщи генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга. Той допълни, че Токио възнамерява да рязясни на джихадистите чрез медиите целите на политиката си в Близкия изток. „Тя е насочена към подобряване на жизненото равнище на населението в региона, а не към убийството на мюсюлмани", подчерта Суга.

Групировката „"Ислямска държава” екзекутира четирима западни заложници, включително американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф.