Япония и Европейският съюз никога няма да признаят включването на Крим в състава на Русия, се казва в общо изявление, разпространено след днешната среща на върха Япония-ЕС в Токио.

"Никога няма да признаем анексирането на Крим от Русия и ще продължим да оказваме подкрепа на украинското правителство в осъществяваните от него реформи", се казва в документа.

Япония и ЕС призовават също "всички страни да спазват договореностите от Минск за мирно решаване на конфликта в Украйна, запазвайки нейната териториална цялост и независимост".

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск ЕС и Япония са потвърдили намерението си да продължат сътрудничеството си по проблема за уреждането на украинската криза.

В срещата на върха участваха японският премиер Шиндзо Абе, Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Лидерите се споразумяха да засилят връзките си в областта на икономиката и отбраната и изразиха безпокойство от нарастващото напрежение в Южнокитайско море, отбелязва Асошиейтед прес.

Туск и Юнкер приветстваха кампанията на Абе японските военни да получат по-значителна международна роля. Тримата лидери изразиха загриженост от изострящата се териториална конфронтация в Южнокитайско и Източнокитайско море, и подчертаха важността на върховенството на закона и мирното решаване на морски спорове.

Япония и ЕС се договориха също да играят водеща роля в световните усилия за борба с климатичните промени и изразиха надежда до края на годината да сключат споразумение за свободна търговия.