Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис подаде оставка. Това съобщи самият той в личния си блог. Причината за решението му е, че членове от Еврогрупата не искали присъствието му на срещите за Гърция, а гръцкият премиер бил съгласен с това.

Варуфакис вече е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас.

„Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях информиран за определени предпочитания от някои от участниците в Еврогрупата и подбрани „партньори” за моето „отсъствие” от срещите ѝ”, пише той.

По думите му след като не може да бъде полезен на премиера Ципрас, оценил идеята като  потенциално полезна за постигането на споразумение, той напуска още днес финансовото министерство.

„Смятам като свое задължение да помогна на Алексис Ципрас да развива, както сметне за добре, капиталът, който гърците предоставиха чрез вчерашния референдум. А аз ще нося ненавистта на кредиторите с гордост”, пише още Варуфакис.

Според гръцките медии обаче оттеглянето му се дължи на силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг. А също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата.

Оставката на Варуфакис идва часове, след като мнозинството от гръцките граждани отхвърлиха условията на международните кредитори. На референдума вчера 61,31% от гласувалите се обявиха срещу предложенията на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Правителството на премиера Алексис Ципрас и самият Варуфакис призоваха сънародниците си да гласуват с "Не" на вчерашното допитване.

Евклидис Цакалотос.
Снимка: EPA

Новият финансов министър на страната ще бъде посочен след среща на политическите лидери тази сутрин.

Междувременно Варуфакис сериозно намекна, че ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос ще поеме поста министър на финансите, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters

Бившият финансов министър бе обграден от журналисти, напускайки финансовото министерство. На въпрос дали Цакалотос ще бъде новият финансов министър, Варуфакис каза „Надявам се”.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер