Извеждат хиляди сирийци от обсадени градове в страната
Сирийското правителство и бунтовнически групи започнаха операция по договорената евакуация
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Евакуация на сирийци
Снимка: Reuters

Сирийското правителство и бунтовнически групи започнаха операция по евакуация на хиляди хора от четири града, обсадени от няколко години в продължаващата вече 6 години гражданска война в страната.

Прехвърлянето засяга над 30 000 души. Жителите на северозападните градове Фуа и Кефрая, които останаха лоялни на сирийските власти, са отведени до райони, контролирани от правителството, близо до Алепо.

Хората от контролирания от бунтовниците Мадая, близо до Дамаск, са откарани с автобуси до провинция Идлиб. В плана е включен и град Забадани, но за момента не е ясно дали и той е евакуиран.

Евакуация на сирийци

Забадани може да напълно обезлюден. Споразумението за евакуация предвижда последните 160 души, останали там, за които се смята, че са или бунтовнически бойци, или медицински работници, да бъдат изведени с автобуси. Така градът ще последва съдбата на много по-големия Дараа - друго предградие на Дамаск, което през август м.г. бе напълно обезлюдено след години на съкрушителна правителствена блокада и бомбардировки, посочва Асошейтед прес.

Миналия месец ООН определи ситуацията в четирите града като катастрофална, като подчерта, че повече от 64 000 мирни граждани са в капана на насилие и лишения. Много хора са починали в следствие на липса на храна и лекарства, припомня Би Би Си.

Споразумението за евакуацията бе постигнато миналия месец с посредничеството на Катар, преговарящ от името на бунтовниците, и на Иран, преговарящ от името на сирийското правителство, отбелязва АП.  Критици заклеймиха споразумението и го обявиха за принудително разместване на населението на страната, което става без участието на ООН.

Междувременно в Москва външните министри на Русия, Иран и Сирия обещаха да разследват предполагаемата химическа атака в Сирия по-рано този месец, за която Западът обвинява сирийското правителство.

Сирийският президент Башар Асад обаче заяви, че информацията за химическа атака, извършена от неговите сили, е „100% изфабрикувана”.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре