Известният руски опозиционер Борис Немцов бе разстрелян с четири куршума в центъра на Москва около 23:40 часа местно време в петък, предадоха световните агенции.

 Убийството е извършено на Големия каменен мост, като изстрелите са дошли от преминаващ автомобил. Куршумите са поразили политика в гръб. По време на стрелбата 55-годишният Немцов е бил в компанията на младо момиче, 24-годишна украинка.

Борис Немцов бе убит само часове, след като заяви подкрепата си за демонстрация в неделя срещу войната в Украйна. За провеждането на митинга няма официално разрешение.

Президентът Владимир Путин осъди убийството на опозиционния лидер, според прессъобщение на Кремъл. В скорошно свое интервю обаче Немцов сподели страха си, че Путин ще поръча убийството му заради позицията срещу военните действия в Източна Украйна. Западът обвинява Москва в активно подпомагане на сепаратистите с бойна техника и войници, но Кремъл отрича всички обвинения.



Полицията е стартирала операция „Залавяне", взети са всички мерки за задържане на убийците, уверяват властите в Москва.

Срещу агресията на Путин

В последното си съобщение в Туитър Борис Немцов призовава разпокъсаната руска опозиция да се обедини за неделната демонстрация срещу войната на Русия с Украйна. „Ако подкрепяте спирането на войната на Русия с Украйна, ако искате да спрете агресията на президента Путин, елате на Пролетния марш на 1 март”, призовава той.

Немцов, бивш вицепремиер на Русия, бе съпредседател на партия ПАРНАС. Политическият му възход е свързан най-вече с управлението на покойния вече президент Борис Елцин. С идването на власт на Владимир Путин Немцов се превръща в яростен опозиционер. Арестуван е неколкократно за организиране и участие в непозволени от властите митинги. През 2008 г. Немцов беше кандидат за президент. Бил е депутат във Върховния съвет парламента на Руската федерация.

Бил е президентски представител в Нижни Новгород, след това и първи губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 г. е избран за член на Съвета на Федерацията на Русия. Министър на горивата и енергетиката (24 април - 20 ноември 1997 г.), първи зам.-председател (17 март 1997 - 28 април 1998) и вицепремиер (28 април - 28 август 1998) на правителството на Русия, оглавявано от Сергей Кириенко. От 2005 до 2006 г. Немцов е съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

  • 40 дни от разстрела на Борис Немцов в Москва
  • Нов свидетел на разстрела на Немцов
  • Общо петима обвинени за убийството на Борис Немцов
  • Русия нарече "връх на цинизма" критичната оценка на ЕП по повод смъртта на Немцов
  • Водолази намериха пистолета, с който е убит Борис Немцов
  • Обрат на процеса за убийството на Борис Немцов
  • Трима заподозрени за убийството на Борис Немцов искат на свобода
  • Немцов убит заради критики към исляма
  • Петима души в ареста за убийството на Немцов
  • Заподозрян за убийството на Немцов се взриви при арест