След удара срещу "Шарли Ебдо", кварталът около Площада на републиката за втори път тази година стана прицел на терористична атака. Хладната жестокост на атентаторите шокира Франция и света. Франция е в траур, а извънредното положение ще продължи три месеца.

Най-малко 13 души са арестувани във Франция и Белгия на втория ден след кървавите атентати. Френските власти не изключват да има избягали терористи. Трима братя са свързани с терористичните акции в петък. Те са френски граждани, живеещи в Белгия. Френската полиция издаде заповед за арест за третия брат, който е в неизвестност.

Полицията идентифицира първия от атентаторите. 29-годишният Омар Исмаил Мостефай - е френски гражданин с криминално досие, който е фигурирал в списък на радикализирани мюсюлмани. Разпознат е по парче от пръст му, открито сред останките в концертната зала "Батаклан".

Арестувани са шестима негови близки, сред които баща му и брат му. Други петима са задържани в Белгия във връзка с атаките. Един от тях е човекът, който наема черния фолксваген "Поло", използван от атентаторите в залата "Батаклан". Смята се, че именно белгийският регистрационен номер насочва разследващите към тази следа.

Междувременно хърватската полиция потвърди, че единият от атентаторите е влязъл в Хърватия и е бил регистриран в бежанския лагер Опатовац на 8 октомври.

"Той не фигурираше в списък на издирвани, затова не го отбелязахме като потенциално опасен. Човекът е минал през Гърция, където също е бил регистриран, после през Македония и Сърбия, откъдето е продължил за Австрия и Германия", обясни говорителят на хърватската полиция Хелена Биочич.

Френската полиция е открила черен автомобил "Сеат", за който се смята, че е използван при нападенията в ресторантите. Колата е намерена изоставена в парижко предградие, което според анализатори потвърждава тезата, че част от нападателите са избягали. В автомобила са открити автомати "Калашников".

И днес оцелели и очевидци разказват за ужаса от фаталната нощ.

"Лежахме и се преструвахме на мъртви, сред истински мъртъвци и локви кръв. После ни казаха да станем. Тръгнахме покрай стените и излязохме на двора около 01.00 часа през нощта."

"Това беше по-лошо от нещата, които показват по телевизията. Видях смъртта и трябваше да бягаме, за да спасим живота си."

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел