Извънредното положение, въведено във Франция след атентатите през ноември миналата година, е подновено от днес за нови три месеца въпреки критиките в страната и в Европа, и жалбите от страна на хора, поставени под домашен арест или обект на претърсвания, предаде Франс прес.

Гласувайки на 16 февруари за удължаване на извънредното положение, депутатите удължиха действието на извънреден режим, който позволи на вътрешното министерство да постави под домашен арест всеки, "чиято дейност е опасна за обществения ред и сигурност" и да нарежда извършването на обиски на жилища по всяко време на денонощието без да се нуждае от съдебно разрешение.

За три месеца бяха извършени 3426 обиска, а 402-ма души бяха задържани за разпит, в резултат на което 351 бяха задържани под стража. Иззети са близо 600 оръжия, съобщи министерството.

Тези мерки обаче са остро критикувани от много посоки - от правозащитни организации до Съвета на Европа, включително от "Амнести интернешънъл", която онзи ден призова човешките права да не се "продават на безценица" в името на сигурността.
Дали Франция не е на път да изпадне в епоха на подозрителност? Нещо, което в началото на февруари беше опасение, днес е установен факт, алармира днес общественият защитник Жак Тубон.

От въвеждането на извънредното положение общественият защитник е получил близо 70 жалби - 34 за обиски, като по 23 случая не е имало последващи действия. Сред жалбоподателите има ревностни мюсюлмани, за които съседите им са подали сигнал, че са под джихадистко влияние.

"Обвиняването на хора по сигнали, особено ако са анонимни, може да създаде обстановка на подозрителност, на недоверие, което според мен е в състояние да изложи на риск сплотеността, от която се нуждаем повече от всякога", отбеляза Тубон.