Трети ден Брюксел остава парализиран от обявената от властите най-висока степен на опасност от атентат, след като серията полицейски операции вчера не доведоха до ареста на Салах Абдеслам – ключов заподозрян в разследването на парижките атентати, пише вестник „Либерасион”.

Изданието посочва, че затворените училища, детски градини, метро и университети са „нещо небивало” за Белгия.

„Въпреки полицейските операции с 19 обиска в района на Брюксел и три в Шарльороа, а също 16 ареста, Салах Абдеслам, заподозрян че е играл най-малкото логистична роля при атаките в Париж и Сен Дени остава неоткриваем”, пише френското издание „Монд”.

Полицейските мерки са водещи и във вестник „Фигаро”, където описват празните киносалони, училища, музеи, заведения и супермаркети.

Британският вестник „Файненшъл таймс” оприличи Брюксел на „призрачен град”. „Като признак на тревожното натсроение на кризисния телефон постъпваха до 400 обаждания на час, като имаше фалшиви сигнали за бомби във фламандските градове Вилворде и Мехелен”, пишат още те.

„Обявявайки, че най-високата степен на заплаха се запазва, премиерът Шарл Мишел предупреди, че решението ще затрудни икономическия и деловия живот в града, но подчерта, че правителството е длъжно да поеме отговорностите си”, пише британскиятвестник „Индипендънт”.