Франция бедства след обилните дъждове от последните дни. Пороите принудиха хиляди хора да напуснат домовете. Има един загинал. В Париж затварят спирки на метрото, а световноизвестният музей „Лувър” няма да приема посетители.

Париж е наводнен и са затворени ключови пътни артерии около река Сена, която прелива. Над 11 хил. спасителни операции са организирани през последните три дни.

Снимка: Reuters

Спешно започва изграждането на предпазни диги, за да не се наводнят ключови булеварди в града. Реката в момента е основната забележителност в града. Някои жители на Париж намират очарование в гледката, други признават притеснението си.

Лувърът затвори врати в четвъртък и няма да приема посетители и в петък. Безценни произведения на изкуството ще бъдат премахнати в случай, че р. Сена продължи да повишава нивото си, предаде Ройтерс.

Президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение за най-засегнатите райони на страната и обеща финансова помощ за местните власти.

Снимка: Reuters

Премиерът Мануел Валс посети градче, намиращо се на 75 км южно от Париж, където поне 3000 от 13 000-те жители бяха евакуирани. Водата достигна до вторият етажи на сградите в центъра. По думите на Валс ситуацията е "напрегната".

Същевременно код червено за опасност от наводнения беше обявен в цяла южна Германия. Над 20 хил. домакинства са без ток. Жертвите на наводненията в Западна Европа достигнаха 10 души, съобщава Ройтерс. Спасителните екипи се опитват да укрепят предпазните диги.

Подобен апокалиптичен сценарии за момента не се очаква в България. Според синоптика на bTV Емил Чолаков подобни метеорологични събития се случват веднъж на 5-6 години. У нас се очакват дъждове и гръмотевични бури поне още 3-4 дни.

Във Франция обаче отново ще има значителни валежи. Интензивността е вероятно да не е както досега, а предупредителният код за дъжд вече е само жълт. Опасността от наводнения все още е голяма.