Извънредно положение в САЩ: Българи в окото на бурята Матю
Жертвите на стихията надминаха 500 души
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Матю
Снимка: Reuters

Американското правителство обяви извънредно положение във Флорида и Южна Каролина заради ураганът Матю, който удари крайбрежието. В готовност са всички спасителни служби и армията.

Жертвите на стихията надминаха 500 души.

В тази част на страната живеят и много наши сънародници.

Актрисата Лилия Савова е сред милионите, които е трябвало принудително да напуснат дома си. Апартаментът й се намира на източното крайбрежие в южна Флорида. Там ураганът удари континента с най-голяма сила.

Да прелетиш през окото на бурята (ВИДЕО)Летателен екип на „НОАА Хърикейн Хънтърс” засне видеоклипове от пилотската кабина по време на полет през урагана Матю

„Нямам идея какво се е случило там, засега нямаме никакви лоши новини”, казва тя.

Лилия прекарва нощта при свои близки, където Матю е бил по-слаб.

Други наши сънародници, като Жана Събевска, се подготвят да бъдат връхлетени от стихията. Домът й се намира в Орландо точно на пътя на Матю. „Няма щети, няма видими поражения, няма наводнения. Все още имаме ток и кабелна, което е добре”, разказва тя.

Властите няма да евакуират Орландо, но предупреждават да не се излиза навън. „Ние сме се запасили с храна. Обикновено взимаш консерви, малко хляб”, разказва Жана.

Жертвите на урагана Матю надхвърлиха 300 душиГоляма част от загиналите са в Хаити

Ураганът спадна до трета степен, но ветровете остават много силни. Очаква се Матю да утихне в началото на следващата седмица.

Това е 13-ият ураган за тази година и е възможно да се слее с новата стихия Никол, която се образува източно от него в Атлантическия океан, а такова сливане е имало два пъти до момента.

В най-застрашените райони са отменени над 3000 вътрешни и международни полета. Армията предислоцира самолетите от военните летища, а 7500 бойци от националната гвардия са в готовност да помагат на населението.

За щастие ураганът е променил посоката си през последното денонощие и стихията се измества на изток в океана, по-далеч от континента. Все още в риск остават районите в северна Флорида.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре