Извънредното положение в Турция е в сила, а въведените нови мерки включват редица ограничения за хората.

Специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев съобщава, че за „лъжлива или преувеличена информация”, в т.ч. ако деянието „е свързано с чужденци” турските граждани са заплашени от до 3 години затвор.

Към момента правни основания за действията на властите могат да се търсят само в действащия Закон за извънредното положение от 1983 г.

Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че се опасява от втори опит за преврат. „Този път едва ли ще е толкова лесно, защото ние ще бъдем изключително внимателни и бдителни”, допълва той.

„Над всичко стоят плановете на Аллах и няма по-висш план от това, което Аллах е определил за нас – да продължим напред, вместо да загинем в онази нощ.

Европейският съюз също изрази своите притеснения, но от цензурата на медиите в страната и отмяната на конвенцията за правата на човека.

На този фон хиляди симпатизанти на Реджеп Ердоган продължават да излизат по улиците на Истанбул. Милион и половина турски знамена са продадени само в първия ден, след като той призова жителите на града да излязат на улицата. Търсенето покачи и цените.

Производителите очакват до края на седмицата продадените турски знамена да достигнат 10 млн., като все по-популярни стават знамената и лентичките на османския халифат.

Тази нощ се очаква пореден митинг в подкрепа на турското правителство и на президента Реджеп Ердоган.