Вътрешните министи от Европейския съюз си насрочиха извънредна среща по кризата с бежанците. Тя ще се проведе на 14-ти септември в Брюксел. Европейските министри трябва да обсъдят ситуацията, предприетите политически действия и нужните стъпки за разрешаване на кризата.

Междувремено в Унгария повдигаха обвинения за трафик на хора срещу четвъртия българин, задържан за камиона-кофчег, изоставен в Австрия с телата на 71 бежанци.

Унгария е почти готова с оградата си по южната си граница, с което си навлече сериозни критики от останалите страни в съюза. 

„Унгария не уважава общите европейски ценности, затова Институциите в Брюксел трябва да проведат сериозен и дори строг разговор с Будапеща по въпроса с бежанците”, каза Лоран Фабиюс, министър на външните работи на Франция.

Унгарското външно министерство привика представител на френското посолство, за да поиска извинение за нападките и даде повече разяснения по проекта с оградата. Според Будапеща, оградата спира терористи и дава право на бежанците да влизат легално в страната.  

В същото време Австрия започна масирани проверки по пътищата за трафик на хора. За първите часове от акцията бяха открити 200 бежанци и са задържани петима каналджии. Проверките обаче причиняват сериозни задръствания, като на унгарската граница колоната е над 20 километра.