Очаква се източноевропейски лидери да предложат да съдействат с хора и по друг начин, за да се помогне на Македония да запечата границата си с Гърция и да се ограничи притока на мигранти от Гърция през идните месеци, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Очаква се ръководителите на Унгария, Полша, Словакия и Чехия (страните, известни като Вишеградската група), да огласят тази стъпка на срещата си в Прага на 15 февруари, казват дипломати. В срещата ще участват още българският президент Росен Плевнелиев и македонският му колега Георге Иванов.

ЕС уведоми днес Атина, че неуспехът й да контролира стотиците хиляди бежанци, пристигащи през Турция миналата година, ще доведе до дългосрочно отменяне на възможността за свободно движение в Европа. Наред с това висши представители на ЕС казаха, че очакват по-сериозно затягане на границите от съседите на Гърция на Балканите.

Страните от Вишеградската група критикуват усилията, главно на Германия, за приемане на кандидати за убежище, преминаващи на север от Гърция през Македония и Сърбия, никоя от които не е член на ЕС.

Миналия месец унгарският премиер Виктор Орбан призова Македония и България да последват примера му и да издигнат ограда по границите си срещу бежанците и други мигранти.

Макар действията на Орбан да бяха критикувани от много европейски лидери и правозащитни организации, идеята да се възпрепятства влизането на мигранти в бедна Македония, а вместо това те да бъдат задържани в членуваща в ЕС Гърция, докато получат убежище другаде или бъдат депортирани - става все по-популярна сред политиците, опитващи се да предотвратят нов хаос при засилване на притока с подобряване на времето.

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви днес в Скопие, че Македония трябва да е готова да спре изцяло навлизането на мигранти през следващите месеци, тъй като Виена се очаква да направи същото при достигането на определения лимит от мигранти, които ще приеме през източните си граници.