Изтичане на 11,5 милиона секретни документа от една от най-потайните адвокатски фирми в света – панамската „Мосак Фонсека” (Mossack Fonseca), разкри как богатите и влиятелни хора използват страните, определяни като „данъчен рай“, за да крият богатството си, съобщи Би Би Си (BBC.com).

Данните, наречени „Панамски документи“ (Panama Papers), съдържат информация за тайни офшорни компании, свързани със семействата и сътрудниците на 72-ма настоящи и бивши държавни глави, включително диктатори, като бившия египетски президент Хосни Мубарак, бившия либийски лидер Муамар Кадафи и сирийския президент Башар Асад.

Има данни и за вероятна схема за пране на милиарди долари, управлявана от руската банка „Россия“, в която са замесени близки сътрудници на президента Владимир Путин, пише Би Би Си. Документите разкриват за пръв път как оперира банката – парите се прекарват през офшорни компании, две от които официално са собственост на един от най-близките приятели на Путин – Сергей Ролдугин.

Двамата се познават от младежките години и Ролдугин е кръстник на една от президентските дъщери. На хартия, той е спечелил стотици милиони долари от подозрителни сделки.

Банката е в списъка с организации, на които са наложени американски и европейски санкции след анексирането на Крим от Русия.

Позовавайки се на данните, в. „24 часа“ пише, че най-малко „50 компании, шест фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от различни места в България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Ангола, Панама и Британските Виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати или ликвидатори.

Според документите премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон е скрил инвестиции за милиони в исландски банки под прикритието на тайна офшорна компания. Гунлаугсон и съпругата му купили компанията през 2007 г., но той не е декларирал това, когато влязъл в парламента през 2009 г., а малко по-късно продал на жена си 50% от компанията за 1 долар. Гунлаугсон твърди, че не е направил нищо незаконно.

„Панамските документи“ свързват офшорни компании с лица като: президента на Аржентина Маурисио Макри, краля на Саудитска Арабия, украинския президент Петро Порошенко, първото семейство на Азербайджан, приятели и близки на Путин, бащата на британския премиер Дейвид Камерън, сестрата на абдикиралия испански крал – Пилар Борбонска, децата на пакистанския премиер Наваз Шариф и сина на Кофи Анан.

Изтеклите документи показват как „Мосак Фонсека” е помагала на клиентите си да перат пари, избягват санкции и данъци, коментира Би Би Си.

Компанията съществува от повече от 40 години и досега не е била уличавана в нарушения.

Документите са изпратени на германския вестник „Зюддойче цайтунг“ (Suddeutsche Zeitung), който ги е препратил на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). В момента те се анализират от 107 медии и организации по света, но Би Би Си твърди, че източникът е неизвестен.

Става въпрос за 2,6 терабайта данни, 11,5 млн. документа и 214 хил. „кухи“ компании.

Документите покриват работата на компанията, ден по ден, през последните 40 години, казва директорът на ICIJ – Джерард Райл.

„Мисля, че това може би ще е най-големият удар по офшорния свят“, казва той.