Израелски самолети са нанесли удар по склад с оръжие на групировката „Хизбулла” близо до летището на сирийската столица Дамаск, предаде „Ройтерс”, като се позова на информация от бунтовници и разузнаването. Агенцията посочва, че на аерогарата редовно кацат самолети от Иран, които превозват оръжие за подпомагащите режима на Башар Асад бойци.

По информация на въоръжената опозиция, тази сутрин са били чути пет експлозии в района на летището, като след това е избухнал пожар. Там имало складове под контрола на шиитски милиции. Сирийската обсерватория за човешките права цитира свой източник, който бил събуден от взрив на километри от столицата.

Представител на разузнаването от региона посочи пред „Ройтерс”, че действително авиоударът е бил срещу голяма скорошна оръжейна пратка от Иран.

„Мога да потвърдя, че инцидентът в Сирия съответства напълно на политиката на Израел за недопускане на сложни оръжия през Сирия към „Хизбулла”. Естествено, не бих могъл да коментирам повече”, каза пред журналисти израелският министър с ресор „Разузнаване” Израел Кац.

От армията на еврейската държава отказаха коментар. Официален Дамаск също мълчи. Русия изпрати сериозни военни сили в Сирия, в това число и противовъздушна отбрана. Дали столицата е извън нейното прикритие, или обявените за най-модерни в света комплекси С-300 и С-400 не са успели да спрат израелските самолети, не става ясно.